Wat is houtmassiefbouw

meer voordelen dan traditioneel bouwen

Wat is houtmassiefbouw?

Houtmassiefbouw is een bouwmethode waarbij massief hout gebruikt wordt om een structuur snel op te bouwen, zowel de vloerplaat, de muuropbouw en de vloerplaat van de tussenverdiepingen. De muren worden meestal langs de buitenkant geïsoleerd en afgewerkt met elk gewenst materiaal naar keuze, zoals bijvoorbeeld baksteen, plaatmateriaal, crepi, hout, aluminium of spuitkurk. In Scandinavische landen wordt er al jaren gebouwd met houtmassiefbouw en meer bepaald CLL. Recent is houtmassiefbouw ook bij ons aan een opmars bezig en worden de vele voordelen van bouwen in houtmassief voortaan ook door het grote publiek in onze regio’s ontdekt.

Wat is CLL?

CLL (= Cross Laminated Logs) is een bouwsysteem, waarbij massief houten balken worden gebruikt voor de opbouw van de dragende structuren, zoals de binnen- en de buitenmuren. SmartLog™ is een gepattenteerde CLL-methode, waarbij de balken bestaan uit verschillende massieve lagen die onder grote druk worden samengeperst. Bij de SmartLog™ technologie is de samenstelling en de nerfrichtingen in de balken zo typerend, waardoor inkrimping en uitzetten minimaal is. Hierdoor worden heel wat nadelen van traditioneel bouwen in hout of houtskelet volledig opgeheven.

Wat is het verschil tussen CLL en CLT?

Nu we weten wat CLL is, leggen we hier het verschil uit met CLT. Bij CLT (= Cross Laminated Timber), ook wel kruislaaghout genoemd, worden er meerlaagse, kruiselingsverlijmde houten panelen gebruikt voor de opbouw van de dragende structuren. Waar CLL dus als basis massief houten balken gebruikt, ligt de focus bij CLT voornamelijk op samengestelde massief houten panelen. Zoals je misschien al kan raden, zijn wij absolute voorstander van CLL en meer bepaald de SmartLog™ technologie, omwille van de positieve eigenschappen van deze bouwmethode. 

Renovate

Houtmassiefbouw

SmartLog™ 

Houtskeletbouw

Wat is het verschil tussen houtskeletbouw en houtmassiefbouw?

Er zijn een groot aantal cruciale verschillen tussen houtmassiefbouw en houtskeletbouw. Bij gebouwen in houtmassiefbouw (CLL) bestaan de dragende structuren uit massief houten balken, die aan de buitenkant geïsoleerd worden. Binnenin heb je de mogelijkheid om de houten muren al dan niet te bekleden met plaatmateriaal. Bij houtskeletbouw daarentegen bestaan de dragende structuren uit balken en stijlen van bewerkt hout, waarbij de tussenruimtes worden geïsoleerd en de binnen en buitenkant worden afgewerkt met plaatmateriaal. Er zit dus een groot verschil in de manier van structuuropbouw en bijgevolg de voordelige en nadelige eigenschappen van de gebouwen.

Wat is de meest milieuvriendelijke bouwmethode?

Houtmassiefbouw is de meest klimaatvriendelijke bouwmethode op dit moment. Waarom? We leggen de levenscyclus van houtmassief even uit. Arctische bomen nemen ongeveer 30 jaar lang CO2 op en geven al die tijd zuurstof af. Bovendien blijft CO2 uit de atmosfeer de hele levensduur van het hout opgenomen in het materiaal. Zo start je nog vóór het productieproces effectief begint met een negatieve voetafdruk. Na elke stap die daarna volgt – en wel een impact heeft op het klimaat – , zoals bijvoorbeeld verwerking en transport, blijft het eindresultaat klimaatneutraal of zelfs meer dan klimaatneutraal.

De SmartLog™ balken zijn bovendien het meest ‘pure’ bouwmateriaal op dit moment op de markt. Daarmee bedoelen we dat de SmartLog™ balken van grondstof tot eindproduct zeer weinig milieuvervuilende bewerkingen vergen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bakstenen. We spreken van circulair bouwen, omdat de massieve materialen voor een tweede leven in hun volledigheid kunnen afgebroken worden en opnieuw opgebouwd of gebruikt kunnen worden voor een andere toepassing.

Verrassend voordelig

Hoeveel kost een huis in houtmassiefbouw

Wat met het kostenplaatje? Een huis in massieve houtbouw brengt vele voordelen met zich mee, waardoor er kostenbesparend wordt gewerkt, zonder in te boeten op kwaliteit. Hierdoor is bouwen in houtmassief even duur - of zelfs goedkoper - dan bouwen met de traditionele bouwmethodes.

^

Besparing in werkuren

Ultra snelle bouwmethode en bijgevolg minder werkuren t.o.v. traditionele methodes.

^

Besparing in man-/vrouwkracht

Met slechts enkele stevige handen en een bouwkraan, staat een volledige woning op enkele dagen tijd.

^

Vooraf prefab op maat gemaakt

Een houtmassieve woning wordt na het ontwerp omgezet in een SmartLog™ bouwtekening de materialen worden kant-en-klaar op maat geleverd, waardoor het bouwproces extra voordelig wordt.

^

Besparing op je energiefactuur

Van een woning in houtmassiefbouw kan je nog jaren genieten van het extra isolerende rendement in vergelijking met bijvoorbeeld baksteen. De investering heft zichzelf dus al na een paar jaar op.

Vragen?

Maak een afspraak of kom naar één van onze infomomenten. Te ver? Wij komen naar je toe voor een verblijvend one-to-one infomoment. Wij bouwen woningen, appartementen, scholen en bedrijfsgebouwen in heel België, Nederland en Luxemburg.